pozadí s černou krávou

Jak správně připravit steak

Jak správně připravit steak

steak na břidlicovém podnosu

Pomalu, ale jistě začíná grilovací sezóna a proto bychom vám v tomto článku dali pár tipů na přípravu steaků.
1. POKOJOVÁ TEPLOTA
Steak vyndejte z lednice 15-30 minut před grilováním.
2. TUKOVÝ OKRAJ
Na okraji steaku se nachází tenká tuková vrstva, tu ale neodkrajujte. Tuk je nositelem chuti a tak zlepšuje výslednou chuť steaku.
3. OLEJ
Funkce oleje při grilovaní steaku je jednoduchá, zabrání připečení masa ke grilu. Bohatě postačí tenká vrstva olivového oleje.
4. SŮL
Steak by se měl osolit 15 až 30 minut před grilováním. Během této doby se sůl spojí se šťávou z masa a při grilování vytvoří krustu. Když steak osolíte brzy, vytáhnou krystaly soli z masa příliš šťávy. Nejlepší volbou je hrubá mořská sůl.
5. OBRACENÍ
Velké vidlice nebo vidličky jsou dobré k zvedání hotových steaků z grilu. Ovšem k obrácení steaků, nebo dokonce na zkoušení jejich propečení se vůbec nehodí. Vpichem by vytekla šťáva a steak by byl suchý. Na obracení nebo posouvaní steaků používejte grilovací kleště.
6. DOKONČENÍ
Hotové steaky sundejte z grilu a nechte je 3-5 minut v klidu dojít. Během této doby se šťáva, která se během grilování shromáždila uprostřed masa, zase pěkně rozprostře do celého steaku. Maso pak bude správně šťavnaté.